Minnen av modetrender

Minnen av modetrender

Numera är det många av den tidens tonåringar som minns raggarstråken i svenska storstäder och på mindre orter. Gunilla refererar till en av kvällarna då hon och väninnorna synade de amerikanska vrålåken med blicken.

”Här finns mest grabbar i stora vräkiga amerikanare, som tävlar mot varandra om att ha lyxigaste åket. Trots det har även en Saab med delad framruta och tvåtaktsmotor smugit sig in i ledet. Ut från det nedvevade fönstret hörs Elvis sjunga ’King Creole’ på högsta volym. Killarna i raggaråken visslar och tjoar genom bilfönstren på unga tjejer och hoppas på att få bjuda några av dem på skjuts. Med högt tuperade frisyrer och korta utställda kjolar spatserar flickorna på trottoaren och spanar in bilarna och granskar förarna.” (Gunilla)

Den populära filmstjärnan Birgitte Bardot blev stilikon för rutiga, vida kjolar med smal midja och breda skärp. Skådespelaren James Deans och sångaren Elvis Presleys tuffa klädstil med jeans och skinnjacka fick också stort genomslag i Sverige. Tidigare var det sällan som unga kvinnor bar långbyxor, om det inte gällde sportsammanhang. Nu ingick svarta jeans med gula stickningar i garderober tillhörande tjejer som ville bryta med den konventionellt damiga stil som deras mammor företrädde. Alla utmanade inte etablerade klädkoder i lika hög grad, men i minnesbilderna är främst de ”livsviktiga” tonårsattributen inristade.